Dagboek 2009

16 januari 2009

Kinderfysiotherapeut

Jurian krijgt de laatste tijd steeds meer moeite om zijn sokken aan te krijgen. We hadden daarom een afspraak geregeld om Jurian door de fysiotherapeut, de heer van Empelen, in het WKZ te laten onderzoeken. De laatste keer dat de heer van Empelen Jurian heeft gezien, is in juni 2006 geweest. Hierna heeft hij nog ruim een jaar fysio gehad bij ons gezondheidscentrum. Maar na verloop van tijd was de behandeling niet meer nodig.

 

De heer van Empelen had zich goed voorbereid omtrent de medische geschiedenis van Jurian. Hij vroeg goed door hoe het nu ging, hoe het met zijn ogen was, of hij aan sport deed, vriendjes had en of hij goed mee kon komen als er spelletjes gedaan werden. Hoe het op school ging, met zijn ontlasting, over van alles dus.

Jurian deed fanatiek alle oefeningen en moest hard werken bij de krachtmetingen. Met al zijn kracht moest hij om de beurt zijn armen en benen wegduwen, terwijl de beweging met een apparaat gemeten werd. Jurian presteerde het zelfs om de heer van Empelen op zijn bureaustoel weg te duwen. Terwijl Jurian hierna lekker ging spelen, besprak de heer van Empelen de resultaten. De lengtes van zijn linker- en rechterbeen waren ook opgemeten. Was het verschil in lengte ruim een centimeter, nu was er een verschil van een halve centimeter. De vermindering in beenomvang was zelfs groter: voorheen was het verschil ruim twee centimeter, dat was nu ook een halve centimeter!

Vergeleken met de resultaten van de krachtmeting van 2,5 jaar geleden is er een aanzienlijke verbetering. Toch blijft het zichtbaar dat Jurian zijn linkerbeen naar binnendraait. Dat er een flinke achterstand is, blijkt als de resultaten van de krachtmeting die bij Jurian is gedaan, naast die van andere jongens van zijn leeftijd wordt gelegd. Toch wil de heer van Empelen zich niet aan oefeningen met hem wagen. Hij verwijt de stijfheid aan de groei/samenklontering van de tumoren onderin zijn rug. Helaas is er geen krachtmeting van een half jaar terug, om deze resultaten met elkaar te kunnen vergelijken, maar toen was dit ook niet aan de orde. Fysiotherapie zou in zijn geval alleen maar de klachten kunnen verergeren en de zenuw wellicht kunnen gaan afknellen, waardoor we verder van huis zijn.

Het voorstel is om met name als de stijfheidklachten verergeren, opnieuw terug te komen. Dan zouden de metingen van vandaag in ieder geval een goed ijkpunt zijn om veranderingen te kunnen zien.

 

© 2024 Jurian en NF2 | WordPress Theme: Cosimo by CrestaProject.