Uroloog dokter Klijn
Het vorige telefonische consult was niet gelukt, dus even afwachten of het deze keer zou lukken. Pas na 19.00 uur belde dokter Klijn. Jurian is niet een patiënt van hem, maar de spreekuren bij dokter Dik zitten zo vol, dat hij het overnam . We bespraken uitvoerig hoe het katheteriseren tot nu toe gaat. De proefperiode moest nu toch veranderingen kunnen laten zien.
Diana vertelde dat hij nauwelijks meer urineverlies had en dat Jurian ook duidelijk verschil merkte als hij op de normale manier, overdag, naar de wc gaat. Hij voelde dat de plassen groter waren geworden.
Deze twee oorzaken zijn echter ook een duidelijk gevolg van het gebruik van zijn medicijn, wat hij gebruikt om zijn blaas te laten ontspannen. Het was nu belangrijk om te weten te komen of Jurian overdag zijn blaas helemaal leeg kan plassen, of dat er nog plas achterblijft in zijn blaas. Dokter Klijn stelde voor om, voordat Jurian gaat katheteriseren, eerst normaal te plassen en daarna te katheteriseren. De plas moeten we opvangen in een plastuit, zodat we kunnen zien hoeveel hij op de normale manier plast en wat er eventueel nog met de katheter uitkomt. De komende tijd zullen we dit noteren. Dokter Klijn of dokter Dik zal na 2 of 3 weken weer telefonisch contact met ons opnemen, in ieder geval voordat we naar Curaçao gaan. Dan kunnen we de metingen doorgeven en aan de hand hiervan zal bekeken worden of Jurian wellicht maar 1 keer daags of misschien juist 3 keer daags moet gaan katheteriseren. Dokter Klijn vond dat het heel goed ging, zoals Jurian het zelf deed, dat vond hij toch een verademing, ook voor ons als ouders. Voor het naar bed gaan vertelde Diana aan Jurian dat de dokter graag wil weten of er nog plas in zijn blaas achterblijft, en hoeveel hij plast. “Dan moet ik eerst gewoon plassen en daarna met de katheter” was direct zijn opmerking. Hij begrijpt het helemaal.