Dagboek 2011

22 februari 2011

Echo blaas en nieren/ Urodynamisch onderzoek

Sinds maart 2009 moet Jurian elke ochtend katheteriseren om te zorgen dat zijn blaas helemaal leeg is. Toen was zijn blaas zo gehard als een tennisbal. Met medicijnen en het katheteriseren zou dit moeten verbeteren.

Deze middag moest er eerst een echo van Jurian’s blaas en nieren gemaakt worden. Hij had er goed voor gezorgd dat zijn blaas vol was. Hij lag heerlijk ontspannen en was erg geïnteresseerd in de monitor. De radiologe kon zelfs kleuren (zichtbare bloedvaten) op het scherm te voorschijn laten komen. Nadat Jurian naar de wc was geweest is er nogmaals een echo van zijn blaas gemaakt. Het was goed zichtbaar dat de blaas slap als een lege ballon er uit zag. Verdere uitspraken over de echo zullen via de uroloog, dokter Dik, gaan.

Hierna konden we direct naar de volgende afdeling: blaasfunctiekamer. Jurian heeft hier geen leuke herinneringen aan, maar hij zag er deze keer niet heel erg tegenop. De laatste keer was in december 2008 geweest. We werden al direct opgehaald en maakten nu voor het eerst kennis met de andere verpleegster van de poli urologie. Ellen zei direct dat ze Jurian heel goed van naam kende, maar dat ze hem nog nooit “in het echt” had gezien, omdat Laurence hem als haar patiëntje zag. Zij was er nu niet, maar Jurian moest de hartelijke groeten van haar hebben! En ze bleef op de hoogte van Jurian via de site.

Een verpleegster in opleiding heeft Jurian alles uitgelegd en meetapparatuur en katheter aan- en ingebracht. We konden zien dat het best inspannend was voor Jurian, maar alles was verder duidelijk en hij deed heel erg zijn best.

Diana praatte ondertussen de verpleegster bij over de huidige toestand en in welk onrustig vaarwater we momenteel weer zitten. Jurian mocht zijn blaas weer leegplassen op de speciale wc met meetapparatuur. Sommige metingen verliepen niet zoals gewenst, in totaal heeft de verpleegster drie keer zijn blaas vol laten lopen en het was goed op de grafieken te zien dat Jurian goed uitplaste. Al met al had hij toch drie kwartier op het toilet gezeten. Opgelucht mocht hij hierna zich weer aankleden. Hij is weer een superkanjer geweest!

Ellen zal de uitslag van deze blaasfunctietest met dokter Dik bespreken. Ze zal zo wie zo maandag al bellen met ons. Wel was duidelijk dat de blaas zich nu goed kan ontspannen. Jurian kan per direct stoppen met het medicijn wat hiervoor gezorgd heeft. De kans is ook groot dat Jurian het katheteriseren flink kan verminderen naar bijvoorbeeld maar één keer per week. Dat zou super zijn. Jurian zat al direct te bedenken welke dag dan het handigst hiervoor zou zijn.

 

© 2024 Jurian en NF2 | WordPress Theme: Cosimo by CrestaProject.